Bilgisayar kullanıcılarının çoğunun karşılaştığı sorunlardan biride, bilgisayarın bazen açılmıyor olmasıdır. Bu sorunun kaynağı %70 işletim sisteminden dolayı, %30 ise teknik arıza ve hatalardan dolayı oluşmaktadır.

Bilgisayarınızın ‘’ power ‘’ düğmesine bastığınız zaman, bilgisayarınız çalışıyor fakat karşınıza siyah veya mavi bir ekran çıkıyor ve devamı gelmiyor ise; İşletim sistemi kaynaklı bir sorundur. Ancak bilgisayarınızdan hiçbir tepki alamıyorsanız; iç aksamında veya bağlantı kablolarında kopma veya temassızlık sorunları olabilir. Bu da teknik manada bir soruna tekabül eder. Bu tip açılmama sorunları elektrik kesintileri sonrası meydana gelmektedir.

DONANIMSAL  ARIZALAR

1 – Ekran ve Görüntü  İle İlgili Bilgisayar Arızaları

Bilgisayar monitörünüzün üzerinde bir takım izler ve lekeler beliriyor ise sürekli açık kalan monitörünüzün pikselleri aynı görüntüyü sürekli göstermekten bozulmuş demektir. Bu izler daha önce sürekli açık kalmış görüntüye dair izlerdir. Bu noktaya gelmiş bir monitörü tamir etmek gibi bir şansınız pratik olarak yoktur.

Monitörünüze gelen görüntü olması gerektiğinden kalitesiz mi? Ekran kartınız ve monitörünüz son derece kaliteli ama buna rağmen bilgisayarınızda olması gereken görüntü kalitesini alamıyor musunuz? Görüntü kablosunun yuvasına iyi oturup oturmadığını kontrol edin. Her şey normal görünüyorsa yeni ve kaliteli bir görüntü kablosu ile bilgisayarınızı deneyin. Muhtemelen probleminiz çözülecektir.

Monitörünüze gelen görüntü gidip geliyor mu ? Renkler bazen sararıyor mu? Buna neden olabilecek birçok etmen vardır. Öncelikle görüntü kablosunun bilgisayara ve monitöre tam oturduğundan emin olunuz. Eğer soket yerine tam oturmuş ve de kablo sıkıntı çıkarmayacak kadar kaliteli ise iki seçeneğimiz kalıyor. Bunlardan birincisi ekran kartınız arızalanmak üzere… PCI slotuna takılı ekran kartını çıkarıp bir de ekran kartsız denemeniz. Muhtemelen problem çözülecektir. Ekran kartınız sağlam ise ikinci etken monitörün kendisi olabilir. Bunu anlamak için monitörünüzü sökünüz ve bir tanıdığınızdan rica da bulunarak onun bilgisayarında bunu deneyiniz. Eğer problem devam ediyorsa monitörünüz arızalı demektir. Bu durumda ise monitörü bir servise gönderip onarılmasını sağlamak yada yenisini tedarik etmek.

2 – Klavye ve Mouse ile İlgili Bilgisayar Arızaları

Bilgisayarınız her şeyi ile çalışıyor ama klavye veya mouse dan komut veremiyorsunuz ! Bu durumda bilgisayarınızı açıp kapatınız. Problem devam ediyorsa mouse veya klavyenizin usb giriş portunu değiştiriniz. Tekrar açıp kapatınız. Hala problem devam ediyorsa başka bir klavye veya mouse ile deneyiniz. Eğer başka bir mouse veya klavye ile çalışıyorsa yeni bir mouse veya klavye alınız.

 

3 – CPU ile İlgili Bilgisayar Arızaları

Bilgisayarınız bir anda donuyor mu ? Bilgisayarınız bir anda kapanıyor mu ? Derhal bilgisayarın güç kablosunu çıkarınız. Kasasını açınız  ve CPU üzerinde ki fanın rahatça dönüp dönmediğini kontrol ediniz. Fanın düzgün bir şekilde döndüğüne emin olunuz. Eğer fan düzgün bir şekilde dönmüyor, aşırı ses yapıyor ise derhal yenisi ile değiştiriniz. Diğer koşulda iyi soğutulmayan CPU bunları her zaman yapacaktır. Fan konusunda bir sıkıntı olmadığından emin iseniz probleminiz CPU ile ilgili değildir.

CPU çalışırken çok ciddi anlamda ısınır. Bu ısının dışarı atılması için CPU fanı kullanılır. CPU fanı  ile cpu arasında ısı iletiminin olması için araya termal macun adını verdiğimiz  bir materyal sürülür.

4 – Ram ile İlgili Bilgisayar Arızaları

Bilgisayarınızı açtığınızda “biip” şeklinde bir ses duyduysanız; RAM ‘ın yerine tam olarak oturup oturmadığını kontrol edin. Probleminiz hala çözülmedi ise RAM’ ın takılı olduğu slotu değiştiriniz. Bu da probleminize çözüm olmadıysa bilgisayarınız boot olurken ekranda RAM miktarını sayan bir bölümü var. Ör: 1956421 kb  gibi bir bölüm görüyorsanız ve bu bölümü bilgisayar tamamlayıp geçiyorsa RAM’ ınız sağlam demektir. Geçmiyorsa yeni bir RAM gerekecektir.

5 – Harddisk ile İlgili Bilgisayar Arızaları

İşletim sistemini yükledikten kısa bir süre sonra tekrar çöküyorsa; mavi ekranlardan ne kadar çaba sarf etseniz de kurtulamıyorsanız; hardiski biçimlendirmek isteseniz de bunu yapamıyorsanız harddiskiniz arızalı olabilir. Özellikle işletim sistemleri kendi kendine çöküyorsa (virüs kaynaklı olmadığından emin olarak) harddiskiniz arızalı olabilir. Eğer harddiskiniz arızalı ise genelde onun için yapabileceğiniz pek bir şey yoktur. Yapabileceğiniz en iyi şey değerli verilerinizi derhal kurtarmak olmalıdır.

6 – Güç Kaynağı ile İlgili Bilgisayar Arızaları

Güç kaynaklarının arıza sebebi %90 oranında elektronik kapasitelerdir. Sürekli enerji altında kalan bir bilgisayar güç kaynağı hiç ummadığınız kadar kısa sürede arızaya yol açabilir. Standart bir güç kaynağı günde 8 saat çalışmak koşulu ile ortalama 3-4 sene içinde arızalanmaktadır.

7 – Ana Kart ile İlgili Arızalar

Bilgisayarınızın saati hiç bilmediğiniz bir zamana geri dönüyorsa bu durumda bios piliniz bitmiş demektir(buna sebep olan virüsler de vardır; bu ihtimalin var olmadığını varsayıyoruz).         Bilgisayarınız hiç bir şeye tepki vermiyorsa güç kaynağını değiştirmenize rağmen bilgisayarınız hiç bir belirti vermiyorsa anakartınız arızalı olabilir. Anakartların bozulması çok nadir bir arızadır ama her an başınıza gelebilir. Bu gibi durumlarda anakartı kurtarmanın pek yolu yoktur.

İŞLETİM SİSTEMİ KAYNAKLI HATALAR

İşletim sistemi kaynaklı hatalarda genellikle sistem dosyalarının hasar oluşması gözlemlenmektedir. Bunun sebebi çeşitli virüsler veya kullanıcı hatası da olabilir. Diğer bir sorun ise, uygun olmayan şekilde işletim sisteminin kapatılmasıdır. Eğer işletim sistemini yani bilgisayarı direkt enerjisini keserek kapatırsanız bilgisayarınız bir daha ki sefere açılmayabilir. Direkt enerji keserek yapılan kapatma esnasında kendisine verilen komutları işlemekte olan ve ciddi hızlarda dönen harddisk o anda bazı dosyaları kalıcı olarak bozabilir. Bu sorun için en kesin çözüm format atmaktır. Diğer sorunlarda şu yollar izlenilebilir... Bilgisayar açılırken Windows ekranı tam olarak gelmediğinde F8 tuşuna basarak, ‘’ Advanced Boot Options ‘’ menüsünü açabilirsiniz ve buradan ‘’ Güvenli kip ‘’ seçerek bilgisayarınızı açabilir ve gereken değişiklikleri yaparak bilgisayarınızı eski haline getirebilirsiniz. Diğer bir seçenek ise ‘’ Bilinen Son iyi Yapılandırma ‘’ veya ‘’ En son çalışan Ayarlar ‘’ seçeneğini kullanarak, hataları düzeltebilirsiniz.