• 0 342 317 1951

Gaziantep Üniversitesi Bilgi İşlem Merkezi 2. katında 3 oda kullanılarak modern dünya standardı olarak kabul edilen TIER 3 Veri Merkezi Standartlarına uygun olarak 3 kısımdan oluşan sistem odası ve veri merkezi kurulmuştur. Veri Merkezi, Sistem izleme odası (3.50m X 7.50 m = 26.25m2 ), Sistem salonu (11.20m X 7.50m = 84.00 m2 ), UPS odası (3.40m X 7.50m = 25.50 m2 ) olarak ayrılmıştır. Sistem su basmalarına karşı ikinci katta dizayn edilmiştir. Zeminler epoksi boya ile boyanarak hijyen bir ortam oluşturulmuştur.

Veri Merkezinde yangın, duman, su kaçağı, ısı, nem, voltaj dalgalanması ve port bazlı akım ölçen sensörleri ile 822 adet sensör sayesinde 7 gün 24 saat izlenmektedir. Veri merkezinde oluşabilecek herhangi bir olumsuzluğu veri merkezi için tasarlanan yazılım ve cihazlar anlık olarak ilgili personel mail, SMS ve sesli arama ile bilgi verilip olası felaketler anında önlenebilmektedir. Veri Merkezi anlık olarak mesai saatlerin otomasyon yazılımı ile 4 adet televizyondan izlenmektedir.Girişler tanımlanan yetki dahilinde yapılabilmektedir.

Veri Merkezi karşılıklı 8+8 olmak üzere toplam 16 adet kabinden oluşarak soğuk koridor mimarisinde yapılandırılmıştır. Eş yaşlanma ile 2 adet güçlü iklimlendirme sistemi yedekli bie şekilde sadece belirlenen alanı soğutarak enerji tasarrufu sağlamaktadır. Ayrıca 2 adet dikili tip , 2 adet tavan tipi klima olası durumlarda devreye alınabilecek şekilde tasarlanmıştır.Koridor içerisindeki kabinlerin seçiminde dikili tip tower Kasalardan, yüksek başarımlı (High Performance Computing) sistemlere kadar çalışmasına uygun alt yapıda hazırlanmıştır. Her kabinde network'ten kontrol edilebilen çift elektrik beslemesi ile cihazların güç yedekliliği sağlanmıştır. Topraklama alt yapısı özenle oluşturulmuş çift elektrik beslemesinin sağlanması için sadece Veri Merkezine hizmet veren 100KVA Modüler UPS cihazı montaj edilmiştir.Böylelikle bu oda 2 adet UPS, 2 adet Jeneratör, 1 adet regülatör ile desteklenmektedir.Bu tier3 standardına uyumluluğu sağlamaktadır.

Veri Merkezinin ortamı iklimlendirme cihazı ile bilişim cihazlarının çalışacağı en uygun sıcaklık ve nemde sabitlenmektedir. Yangın söndürme sisteminde kullanılan gaz ise ozon tabakasına zarar vermeyen ve yangın anında ortamdaki cihazların üzerini bir tabaka gibi kaplayarak (cihazlara zarar vermeden) yangın olan kısmın oksijen ile temasını keserek söndürme yapan bir gaz olan NOVEC 1230 kullanılmıştır. Performans olarak UL 2166 test protokolüne göre Novec 1230 için A sınıfı yangın söndürme konsantrasyonudur. Halon 1301 ile aynı konsantrasyona sahip olan tek alternatif olma özelliği ile Halon 1301 sistemlerinin güncellenmesi için Novec 1230 kullanılmıştır. Gaziantep Üniversitesi Bilgi İşlem Merkezinde yer alan Veri Merkezinin Doğu ve Güneydoğu’da daha iyisi olmayıp sahip olduğu özelliklerle Türkiye’de Borsa İstanbul ve Marmara üniversitesi gibi kurumlarda benzer sistem odaları mevcuttur.