• 0 342 317 1951

Değerli Gaziantep Üniversitesi Mensupları,

CryptoLocker vb. dünyada çok sayıda bilgisayarı etkileyen virüs saldırıları hakkında daha önce de bilgiler verdiğimiz gibi yine benzer ve çok daha tehlikeli bir kötü niyetli yazılım ile siber saldırı gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Bu yeni yayılmaya başlayan kötü niyetli yazılım WannaCry olarak adlandırılmıştır. Belgelerinizi şifreleyerek fidye istenmesine sebep olan kötü niyetli bu tür yazılımlar ile siber saldırılar dünya üzerinde şu ana kadar çok büyük tahribat yapmıştır.

Bu tür yazılımlar kişinin belgelerini şifreleyerek erişilmez hale getirip ardından da şifreyi çözecek olan anahtarı vermek için para talep eden korsanların kullandığı fidye yazılımlarıdır. 

WannaCry isimli bu virüs çok ciddi olup bulaştıktan sonra belgelerin geri getirilmesi için bir çözüm maalesef bulunmamaktadır. WannaCry Virüsü önceki türlerinden farklı olarak kendini ağ üzerinden yayabilmektedir. Bu şekilde birçok bilgisayara ulaşıp tahribat yapmakta ve verilere erişimi engellemektedir. 

WannaCry; aynı zamanda sunucu sistemlerine de bulaşmaktadır. Önceki türlerinde olduğu gibi sadece MS Office ve resim dosyalarını değil, birçok sistem dosyalarını da şifreleyebilmekte ve birçok kurumsal hizmetin durmasına ve verilerin yok olmasına sebep olmaktadır. Verileri geri getirmek için de istenilen fidyeyi verip belgelerin şifresini çözecek anahtarı almaktan başka çare de bulunmamaktadır.

ÖNLEM OLARAK;
1. Bilgisayarınızı güncel tutmak için Windows Güncelleştirmelerinin mutlaka yapılması gerekmektedir.
Bilgisayarınıza Ağ üzerinden isteğiniz dışında bulaşmasını engellemek için ya güncellemeleri yapmalısınız ya da aşağıdaki ilk linkten bilgisayarınıza uygun olan güncellemeyi yüklemelisiniz.

https://technet.microsoft.com/en-us/library/security/ms17-010.aspx
https://support.microsoft.com/tr-tr/help/4013389/title


2. Size gelen şüpehelendiğiniz epostaları ve web sayfalarını açmayınız. Eklerinde bulunan dosyaları indirmeyiniz ve e-posta içinde bulunan linklere kesinlikle tıklamayınız.

3. Bilgisayarınıza üniversitemiz lisanslı Antivirüs Programı’nı ( Kaspersky -pfs.gantep.edu.tr/windows/Antivirus/ ) kurunuz ve bilgisayarınızda tarama başlatınız.

4. Bilgisayarınıza harici takılan USB bellek, Flash Kart gibi cihazları kullanırken çok dikkat edin hatta şüpheli ise bilgisayarınıza takmayınız. 

5. Dosyalarınızı mutlaka yedeğini harici başka bir diske yedekleyiniz (USB Flash Bellek,USB Disk). Bu harici diski sürekli bilgisayarınıza bağlı tutmayınız!

Bilgi ve Destek için :
GAÜN Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  destek@gantep.edu.tr - 0342 317 1997

Ayrıca WannaCrypt hakkında bilgi ve önlem almak için Microsoft tarafından yapılan duyuru'ya ulaşmak için tıklayınız.