• 0 342 317 1951

Google servislerinden kişisel bilgilerinizi ve içeriklerinizi kaldırmak, garantisi olmayan çetrefilli bir süreçtir. İnsanların bazen kendi iradeleri ile paylaştıkları uygunsuz içerikler bazen de kendilerinden habersiz olarak paylaşılan özel verileri için sadece Google’dan kaldırılınca sanki kimse görmeyecek gibi bir zanna kapılmaları da ayrı bir garabettir. İstenmeyen içeriklerin veya kişisel bilgilerin Google servislerinden kaldırılması, onlar şikayete konu olan ilgili Web kaynaklarında durduğu sürece hiçbir şey ifade etmeyecek ve başka arama motorları ile hala ulaşılabilir olacaktır. Peki ne yapmalı?

Ne yapmalı sorusuna ilk olarak ve en önce verilmesi gereken cevap olarak, internette ve sosyal ağlarda bir şeyler paylaşırken veya tanımadığınız insanlarla iletişim halindeyken azami dikkat etmeniz gerektiğini iki kulağınıza birden küpe yapmanız gerçeğidir. Bu ilk önlemi düzgün bir şekilde uygulamak sonradan yaşanacak problemleri önemli ölçüde azaltacaktır. Peki istenmeyen bir içerik Google servislerinden nasıl kaldırılır? Google’ın kaldırma işlemleri sırasında uyguladığı iki yaklaşım vardır: Birincisi, Google’ın istediğiniz anda kaldıracağı türden bilgilerden kaynaklı taleplerdir. İkincisi ise Google’ın, kaldırılma taleplerinizi çeşitli prosedürlere bağladığı türden bilgilerden kaynaklı taleplerdir. Bunlar şu şekildedir:

 

1.) Google’ın İstediğiniz Anda Kaldıracağı Türden Bilgiler

Google bazı istenmeyen bilgileri hiçbir yasal gerekçeye gerek kalmadan sadece istemenizle direkt kaldırmaktadır. Google bunları İçerik Kaldırma Politikaları sayfalarında belirtmektedir:

Google’ın hemen kaldırabileceği bilgiler:

  • ABD Sosyal Güvenlik Numarası, Arjantin Tek Vergi Kimlik Numarası, Brezilya Cadastro de pessoas Físicas, Kore Mukim Kayıt Numarası, Çin Mukim Kimlik Kartı, TC Kimlik Bilgileri vb.
  • Banka hesap numaraları
  • Kredi kartı numaraları
  • İmzaların görselleri
  • Sizin onayınız olmadan yüklenen veya paylaşılan çıplak veya müstehcen resimler

Google’ın genellikle kaldırmadığı bilgiler:

  • Doğum tarihi
  • Adresler
  • Telefon numaraları

Yukarıdaki bilgilerin kaldırma işlemini https://support.google.com/websearch/troubleshooter/3111061?hl=tr adresinden yapabilirsiniz.

 

2.) Google’ın Kaldırmak için Çeşitli Prosedürlere Bağladığı Türden Bilgiler

Google’dan içerik kaldırma talebinde bulunmadan önce istenmeyen içeriklerin bulunduğu Web siteleri ile bir şekilde iletişime geçilmesi ilk denenmesi gereken yoldur. Ardından diğer yollar denenmelidir. Eğer web sitesi söylediğiniz halde bilgilerinizi kaldırmıyorsa kesinlikle hukuki yollara başvurmalı ve/veya suç duyusunda bulunmalısınız. Çünkü bu yasal yollarla elde ettiğiniz sonucu daha sonra tekrar Google’a başvurarak arama sonuçlarından kaldırılmasını tamamen garantilemiş bir hale geliyorsunuz. Google’ın tüm servislerinden birinci ve ikinci maddede ifade edilen türden tüm verilerini kaldırmak için genel bir araç vardır: https://support.google.com/legal/troubleshooter/1114905?hl=tr. Bu araç oldukça ayrıntılı yönlendirmelerle sizin tam olarak doğru kaldırma işlemi talebini yapmanızı sağlar:

icerikleri-google-dan-kaldirma

Bu işlemler size oldukça karmaşık gelebilir. Fakat talebinizin işleme konulabilmesi bu aracı doğru kullanabilmeniz/doldurmanız gerekmektedir. Bu konuda ücretli bir danışmanlık almanız yararlı olabilir. Google hizmetlerinden bilgi kaldırırken asla unutulmaması gereken bu maddeleri de bir kenara not etmenizde fayda var:

  • Google’dan bilgi kaldırmak demek, diğer sosyal ağlar (Facebook, Twitter vs) ve arama motorlarından da (Yahooo, Bing, Yandex, Baidu vs vs) kaldırmak anlamına kesinlikle gelmez.
  • Google’dan bilgilerin kesin olarak kaldırılacağını dair bu yazıda birinci seçenekte bahsedilenler haricindeki istekler için asla kesin bir garanti yoktur.
  • Google’ın bilgileri tümüyle kaldırması ve bunun arama sonuçlarına yansıması aylarca sürebilir.

Kaynak: https://www.sibergah.com/genel/gizlilik/google-dan-icerik-ve-kisisel-bilgileri-kaldirmanin-yollari/