SOSYAL AĞLARDA GÜVENLİK VE GİZLİLİK TEHDİTLERİNİ ÖNLEMEYE YARDIMCI ARAÇLAR

• ShareMeNot: Facebook Beğen, Twitter Tweet, LinkedIn Paylaş, Google +1 ve Digg Ekle gibi web sayfalarında sosyal paylaşımı sağlayan düğmeleri üzerine gidip tıklamadığınız sürece sizi takip etmesini engelleyen oldukça ilginç bir Firefox web tarayıcısı eklentisidir. Bu eklentinin en önemli farkı düğmeleri tümüyle kaldırmak yerine sadece kullanıcı bilerek basmadığı sürece ağların takip etmelerini önlemektir.

• Disconnect: Neredeyse her web sayfasında sosyal paylaşımı kolaylaştırmak ve trafiği artırmak için bulundurulan ağlara ait eklenti, widget, gadget ve beğenme düğmelerinin kullanıcının tarayıcıda ziyaret ettiği diğer sayfaları izinsiz olarak izlemesinin ve arama motorlarının da nelerin aradığını kaydetmelerinin önüne geçmek için geliştirilmiş oldukça faydalı bir web tarayıcısı eklentisidir.

• Minor Monitor: Ebeveynlerin Twitter ve Facebook'ta çocuklarının bütün hareketlerini takip edebilmelerini sağlayan oldukça yararlı ve ücretsiz bir uygulamadır. Sezgisel yönetim panosu ile ebeveynler çocuklarını ağlardaki potansiyel tehlikeye sokabilecek zorbalık, nefret suçları, uyuşturucu kullanımı ve cinsellikle ilgili bütün tehlikeleri önceden görebilirler.

• Anti forced like: Özellikle Facebook düğmeleri üzerinden yapılan zorla beğenme/tıklama (clickjacking) saldırısını önlemek için geliştirilmiş bir Google Chrome tarayıcı eklentisidir.

• MyPageKeeper: Facebook'ta arkadaşlar, sayfalar ve gruplar üzerinden gelebilecek her türlü sosyal malware (kötücül yazılım), aldatmaya yönelik paylaşılmış içerik ve linklerden kullanıcıları otomatik olarak korumak için Riverside California Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilmiş bir Facebook uygulamasıdır.

• URL Fixer: Typosquatting tehlikesine karşı olarak Firefox web tarayıcısı için bu eklenti yanlış yazılan popüler web sitelerine ait URL adreslerini otomatik olarak düzeltmekte ve gerçek olan siteye yönlendirilme yapmaktadır.

• Norton Safe Web: Facebook profillerinin akışlarını ve duvar paylaşımlarını takip edip, içlerinde sahte ve tehlikeli olan bağlantıları tespit ederek, Facebook kullanıcılarını oltalama (phishing) sitelerine, kötücül download bağlantılarına ve güvenlik olmayan web sitelerine karşı korumayı sağlayan çok yararlı bir uygulamadır.

• Safego: Facebook durum güncellemelerini, beğenilen sayfalardan gelen içerikleri ve herhangi bir içeriğe yapılmış kullanıcı yorumlarını kötücül yazılımlara (malware) karşı online olarak tarayan yararlı bir uygulamadır.

• McAfee Social Protection: Hem bilgisayar hem de Facebook üzerinden eşzamanlı olarak çalışan bu uygulama olan Facebook'ta paylaşılan resimlere fazladan bir koruma kalkanı getirerek, resimlerin kopyalanmasını ve çıktı alınmasını sağ-tuş kilidi ve klavyeden "PrntScn" tuşunun engellenmesi yoluyla önlemektedir.

• Secretbook: Oxford Üniversitesinde bir araştırma projesi sonucu ortaya çıkan, Facebook'ta paylaşılan resimlerin içine steganografi yoluyla gizli mesajlar yerleştirmeyi sağlayarak haberleşmeyi sağlayan oldukça ilginç bir Chrome eklentisidir.